2010. december 18., szombat

Hamis hagymás rostélyos :-)


Hozzávalók:
Húshoz:
  • 40 dkg sertés tarja
  • mustár
  • olaj
  • őrölt fekete bors
Hagymához:
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • liszt
  • olaj

Elkészítés:
A húst felszeletelem, mustár és őrölt fekete bors keverékével alaposan bekenem és legalább negyed órát állni hagyom. Olajat hevítek és a hús mindkét oldalát pirosra pirítom.

A hagymát könnyes szemmel félbevágom és vékonyan leszeletelem. Szétszedem, hogy ne legyen összetapadva. A hagymát bő olajban kell sütni, tehát ehhez mérten kezdem hevíteni az olajat. Közben a hagymát megsózom és lisztbe forgatom, majd egy szűrőn keresztül a felesleges lisztet lerázom róla. Beledobok egy darabot az olajba és ha azonnal pezseg, akkor egy nagy marékkal utána küldök. Elkeverem, hogy az olaj mindenhol érje a hagymát. Kb 2-3 percig sütöm, majd kiszedem és lecsepegtetem. Azonnal tálalom!

Tálalás:
Most rizs lesz a köret, mellé teszem a húst, kicsit megsózom és mivel hideg van kint, sok hagymával betakarom.

Megjegyzések:
- A húst szoktam 1 napig is állni hagyni, a páctól nagyon finom laza lesz. De ha olajat is öntök rá és úgy teszem a hűtőbe, akkor 3 nap alatt nagyon zamatossá érlelődik.
- Mindig csak annyi hagymát lisztezek és sózok, amennyit egy adagra ki tudok sütni.
- A hagyma fontos, hogy forró olajba kerüljön, ha elázik, nagyon nehéz étel lesz belőle és csak a pálinka segíthet a további jó közérzeten

Jó étvágyat :-)

2010. november 25., csütörtök

Borsófőzelék és fasírt

Hozzávalók:
Fasírt:
  • 1/2 kg sertés+marha darált hús
  • 5 dkg szeletelt bacon
  • 1 fej vöröhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • morzsolt majoránna
  • őrölt fekete bors
Borsófőzelék:
  • 40 dkg zöldborsó
  • 4 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 db húsleveskocka
  • margarin
  • étolaj




Elkészítés:
A fasírthoz a darált húst egy edénybe teszem és hozzákeverem az apróra vágott bacont, reszelek bele fokhagymát. Forró olajon vöröshagymát üvegesre pirítok és kihűlés után a húshoz teszem. A zsömlét vízbe áztatom, majd kinyomkodva szintén a húshoz teszem a tojás kíséretében. Sóval, borssal és majoránnával ízesítem. Fakanállal jól összekeverem, hogy egynemű masszát kapjak.

Lapos pogácsákat formázok, zsemlemorzsába forgatom és bő forró olajban kisütöm.

Egy lábasban olajat és margarint forrósítok és a zöldborsót megpárolom rajta. Kevés sóval ízesítem.

Ismét olajat forrósítok és a lisztet megpirítom , de úgy, hogy még világos maradjon. Felengedem 3 dl hideg víz és a tej keverékével, jól elkeverem, hozzáadom a húsleveskockát és a cukrot. Felforralom és pár percig rotyogtatom, majd a zöldborsót hozzáadom. Pár perc főzés után leveszem a tűzhelyről.

Tálalás:
Ha nem ettem meg sütés közben az összes fasírtot, akkor a maradékot kiteszem tányérba, majd a főzeléket tányérba szedem.

Megjegyzések:
- A fasírt közepébe jó lett volna tenni 1-1 rokfort sajt kockát, de sajnos nem kaptam a boltban, legközelebb nem hagyom ki.

Jó étvágyat! :-)

2010. november 1., hétfő

Gyümölcsleves


Hozzávalók:
  • 1 üveg meggybefőtt (35 dkg meggy)
  • 12 dkg 20%-os tejföl
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. liszt
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • tejszín


Elkészítés:
A meggybefőttet egy edénybe öntöm, majd felteszem a tűzhelyre. Beleteszem a fahéjat, szegfűszeget és egy nagy csipet sót, majd lefedem.

Tejfölös habarást készítek. Egy kisebb edénybe beleteszem a tejfölt, elkezdem keverni egy habverővel, majd belekeverem a lisztet. Miután csomómentes, lassan hozzáöntök 3 dl vizet. A kész habarást az addigra már forrásban lévő leveshez öntöm. Elkeverem, majd további 8 dl vízzel felöntöm és újra elkeverem. Néhány kevergetéssel felforralom és pár percig lassú tűzön forrásban hagyom.

Elzárom a tűzhelyet és hideg vízbe teszem a levest. 10 perc hűlés után a hideg vizet lecserélem, majd további 10 percet hűtöm. Közben hozzákeverem a cukrot és kiszedem a szegfűszeget (és a fahéjat, ha egészben volt).

Tálalás:
Frissen az igazi, de hűtőben lehűtve később is fenséges. A levest tányérba szedem és tejszínt csepegtetek rá (jó sokat).

Megjegyzések:
- Lehet próbálkozni más üveges gyümölcsökkel is, pl vegyes, alma, cseresznye. Figyeljünk a cukrozásra, nehogy túl édes legyen és daraboljuk fel a nagyobb gyümölcsöket.
- Egy tányér hűs gyümölcsleves mindig jól eshet, nehéz étkezés után (nem azonnal), késő esti vacsorára. Reggelire is jó ötlet, pótolja a folyadékhiányt és energiát ad a nap elkezdéséhez.

2010. október 27., szerda

Paradicsomos tészta


Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg tészta
  • 10 dkg bacon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • füstölt Karaván sajt
  • morzsolt oregánó
  • őrölt fekete bors
  • cukor
  • olaj


Elkészítés:
Teszek fel annyi vizet forrni, hogy a paradicsomok el tudjanak merülni benne. Amikor forr, leveszem a tűzhelyről, beleteszem a megmosott paradicsomokat és 2 percig fedő alatt állni hagyom. Utána leöntöm a vizet róla, várok pár percet, hogy kihűljön és meghámozom, 4 részre vágom, zöld részétől megfosztom.

Olajon kockára vágott bacont pirítok, majd ha pirosra sült, hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát. Mikor szép aranysárga színt kap, őrölök rá fekete borsot és meghintem morzsolt oregánóval. Néhányat keverek rajta és ráteszem a paradicsomdarabokat. Lefedem és néhány kevergetéssel 10 percig párolom. Ekkor már elég puha lesz ahhoz, hogy a bot mixerrel pépesíteni lehessen. Pépesítés után kevés sót és egy kanál cukrot teszek bele, majd 20-30 perc alatt sűrű szósszá rotyogtatom. Az utolsó 5 percben a fokhagymát is belereszelem.

A szósz készítése közben a tésztát sós vízben megfőzöm pár csepp olajjal, majd hidegvízzel leöblítem és lecsöpögtetetem. Tálalás előtt kevés forró olajon átforgatom.

Tálalás:
Kiszedem a forró tésztát a tányérra és merek rá rengeteg paradicsomszószt, majd egy marék reszelt sajttal ellenállhatatlanná teszem.

Megjegyzések:
- Szárított erős paprikát is teszek a szószba még turmixolás előtt. Az erős paprika jó hatással van a hangulatunkra!
- A bacon a turmixolás miatt teljesen szétoszlik a szószban, amitől folyamatosan érezhetjük az ízét minden falatban. Ha szeretnénk kocka formájában meghagyni, turmixolás után tegyük bele szintén megsütve.
- Karaván sajt mániás vagyok, de természetesen a parmezán sajt is tökéletesen illik az ételhez
- Pár csepp olivaolajat szoktam csepegtetni a szószra, amikor a tányéron van. Főleg mert finom, másrészt erősíti az izomsejteket. :-)

Jó étvágyat!

2010. október 20., szerda

Diós tészta


Hozzávalók

  • 30 dkg tészta
  • 10 dkg darált dió
  • porcukor
  • olaj


Elkészítés
A tésztát sós vízben megfőzöm pár csepp olajjal. Utána leszűröm, hideg vízzel lehűtöm. Kevés olajat felforrósítok és a lecsepegtetett tésztát átmelegítem rajta gyakori kevergetéssel. Amikor már erősen serceg és lehúzva a tűzhelyről feltör belőle a gőz, akkor elkészült.

Tálalás
A tésztát tányérra szedem, frissen darált dióval majd porcukorral meghintem. Meghintem? Rengeteget ráöntök :-)

Megjegyzések
- Teljesen más olajon átfuttatott tésztával enni, mint simán csak főttel. Megéri az a plusz 1-2 perc.
- Olaj helyett margarint is szoktam használni, még gazdagabbá teszi az ízeket.
- A Dejó nem az igazi, a frissen darált dió való hozzá szerintem. Szerencsére itt mindig kapni a piacon.

Jó étvágyat!

2010. október 19., kedd

Rántottás zsemle


Hozzávalók:
  • 2 db tojás
  • 2 szelet bacon
  • 1 db zsemle
  • 3 dkg füstölt Karaván sajt
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 kiskanál tejföl
  • 1 db paradicsom
  • őrölt fekete bors
  • olaj


Elkészítés:
A zsemlét félbevágom és kevés olajon teflon serpenyőben pirosra pirítom.

Apróra vágott bacont megizzasztok kevés olajon, majd a félkarikára vágott hagymát hozzáteszem és fekete borsot őrölök rá. A tojásokat összekeverem és pár darab kockára vágott sajtot rakok bele. Amikor a hagyma elvesztette erejét, hozzáöntöm a tojást a sajttal és elkeverem, hogy a tojás átjárja a hagymát és a bacont. Kisebb kör alakba terelem, majd amikor már a teteje keményedik (kb. fél perc közepes lángon), megfordítom fakanállal és el is zárom a tűzhelyet.

Tálalás:
A zsemléket megkenem kis tejföllel és a tojást szétosztom rajtuk. Szeletelt paradicsommal és friss fekete vagy zöld teával, vagy mézes kakaóval az igazi.

Megjegyzések:
- A tojás akkor finom, amikor éppen megszilárdul, tovább nem sütöm.
- A zsemléket fokhagymával bedörzsölve erősebbé tehetjük az ízeket és az ellenálló képességünket

2010. október 18., hétfő

Tejszínes tészta

Hozzávalók:
  • 30 dkg kagylótészta
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 15 dkg erdei csiperke
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél doboz konzerv kukorica
  • 2,5 dl tejszín
  • füstölt Karaván sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • morzsolt bazsalikom
  • őrölt fekete bors
  • olaj

Elkészítés:
A tésztát megfőzöm bő sós vízben, kevés olajat belecsepegtetve. Majd hideg vízzel leöblítem.

Közben olajon apróra vágott bacont pirítok (és egy szeletet gyors bekapok), majd amikor a zsírját kiengedte, hozzáteszem a szintén apróra vágott vöröshagymát. Mikor szép aranysárga színe van, megfűszerezem frissen őrölt fekete borssal és bazsalikommal. Egyet keverek rajta és hozzáadom a szeletekre vágott gombát. A gomba levét elpárologtatom és beleteszem a lecsepegtetett kukoricát is. 5 percig pirítom, néha megkeverem, óvatosan, nehogy szétessen a kukorica.

A főtt tésztát hozzákeverem, 1 percig együtt pirítom, majd felöntöm tejszínnel. A fokhagymát belereszelem és kevés sóval az ízét intenzívebbé teszem. 2-3 percig rottyantok rajta a tejszín sűrűségétől függően.

Tálalás:
Tányérra szedem a tésztát és alkalmanként pár csepp extra-szűz olívaolajjal teszem csúszósabbá. Füstölt sajtot reszelek rá.

Megjegyzések:
- Sóval óvatosan bánok a végén, a bacon és a sajt miatt eléggé telt íze van.
- Ha tehetem, friss paradicsomszeletekkel eszem a tésztát. Könnyebbé és még egészségesebbé teszi az ételt.

Jó étvágyat!

2010. október 15., péntek

Paradicsomleves


Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 db zsemle
  • olaj
  • cukor
  • morzsolt oregánó
  • őrölt fekete bors
  • fokhagyma
  • füstölt Karaván sajt



Elkészítés:
Először meghámozom a paradicsomot. Ehhez felteszek vizet forrni, majd forrás után leveszem a tűzhelyről és beleteszem a paradicsomokat 2 percre, fedővel lefedem. Utána leöntöm róla a vizet és hagyom pihenni pár percet. Ha már nem égeti meg a kezemet, leszedem a héját, félbe vágom, a zöld részt kivágom.

Olajon apróra vágott vöröshagymát pirítok, majd mikor szép sárga színe van és már könnyezik a szemem tőle, beleteszem az őrölt fekete borsot és az oregánót. Elkeverem a fűszereket, majd a paradicsomot is hozzáteszem a hagymához, megkeverem és lefedem. Néhányszor megkeverve 10 perc alatt a paradicsom megpuhul annyira, hogy levesként fogyasztható legyen. Levéve a tűzhelyről botturmix segítségével pépesítem.

Befejezésként visszateszem a tűzhelyre, rakok bele egy kevés cukrot és pár percig még rotyogtatom. Utána lefedem és hagyom pihenni míg elkészül a fokhagymás pirítós hozzá.

A fokhagymás pirítóshoz a zsemlét hosszában 4 részbe vágom. Teflon serpenyőben kevés olajat melegítek, majd a zsemleszeletek egyik oldalát pirosra pirítom és a pirított oldalát fokhagymával bedörzsölöm.

Tálalás:
A levest kiszedem tányérba, reszelek rá füstölt sajtot, a fokhagymás szeleteket pedig külön kikészítem.

Megjegyzések:
- Ez a paradicsomleves nem a klasszikus betűtésztás menza leves. Jóval sűrűbb és egy vitaminbomba!
- A jó minőségű paradicsom fontos alapanyag hozzá, ezért mindig a legjobb helyekről próbálom beszerezni.
- Szoktam fokozni a leves élvezeti értékét úgy, hogy az oregánó mellett szárított erős paprika húsát, magját is beleteszem. Igazi lélekerősítő!
- A turmixolással óvatosan bánok, élvezetesebb, ha evéskor picit darabos a paradicsom még.

Jó étvágyat hozzá!