2010. október 27., szerda

Paradicsomos tészta


Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg tészta
  • 10 dkg bacon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • füstölt Karaván sajt
  • morzsolt oregánó
  • őrölt fekete bors
  • cukor
  • olaj


Elkészítés:
Teszek fel annyi vizet forrni, hogy a paradicsomok el tudjanak merülni benne. Amikor forr, leveszem a tűzhelyről, beleteszem a megmosott paradicsomokat és 2 percig fedő alatt állni hagyom. Utána leöntöm a vizet róla, várok pár percet, hogy kihűljön és meghámozom, 4 részre vágom, zöld részétől megfosztom.

Olajon kockára vágott bacont pirítok, majd ha pirosra sült, hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát. Mikor szép aranysárga színt kap, őrölök rá fekete borsot és meghintem morzsolt oregánóval. Néhányat keverek rajta és ráteszem a paradicsomdarabokat. Lefedem és néhány kevergetéssel 10 percig párolom. Ekkor már elég puha lesz ahhoz, hogy a bot mixerrel pépesíteni lehessen. Pépesítés után kevés sót és egy kanál cukrot teszek bele, majd 20-30 perc alatt sűrű szósszá rotyogtatom. Az utolsó 5 percben a fokhagymát is belereszelem.

A szósz készítése közben a tésztát sós vízben megfőzöm pár csepp olajjal, majd hidegvízzel leöblítem és lecsöpögtetetem. Tálalás előtt kevés forró olajon átforgatom.

Tálalás:
Kiszedem a forró tésztát a tányérra és merek rá rengeteg paradicsomszószt, majd egy marék reszelt sajttal ellenállhatatlanná teszem.

Megjegyzések:
- Szárított erős paprikát is teszek a szószba még turmixolás előtt. Az erős paprika jó hatással van a hangulatunkra!
- A bacon a turmixolás miatt teljesen szétoszlik a szószban, amitől folyamatosan érezhetjük az ízét minden falatban. Ha szeretnénk kocka formájában meghagyni, turmixolás után tegyük bele szintén megsütve.
- Karaván sajt mániás vagyok, de természetesen a parmezán sajt is tökéletesen illik az ételhez
- Pár csepp olivaolajat szoktam csepegtetni a szószra, amikor a tányéron van. Főleg mert finom, másrészt erősíti az izomsejteket. :-)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése