2015. szeptember 12., szombat

Mandulatej és mandulaliszt

Hozzávalók:
  • 10 dkg mandula (ha lehet hántolatlan)
  • 1 liter víz
Elkészítés:
A mandulát hideg vízbe teszem és 12-24 órán át áztatom, közben 4-5x vizet cserélek rajta és leöblítem. Áztatás után újra lemosom és turmixgépbe teszem, hozzáöntöm a vizet. 2-3 percig turmixolom. Az így kapott tejet nedves, jól kinyomkodott ruhán átszűröm, átpréselem. A mandulatej így készen is van, mehet a hűtőbe, ahol 3-4 napig eláll.

A megmaradt mandulát tepsibe helyezem, jól szétterítem és sütőbe helyezem. Nem sütöm, csak szárítom, kb 1 órán át, nyitott sütőajtónál. Mikor elveszítette nedvességtartalmát egy mozsárban széttöröm.

Tálalás:
A tejet kávéba, zöldségturmixba, ételekbe teszem vagy önmagában iszom. Pont arra jó, mint a tehéntej. A liszt pedig panírozáshoz, süteményekhez nagyon szuper és tápláló.

Megjegyzések:
- Kevesebb vízzel tejszín is készíthető belőle, kb 4 dl víz elég hozzá.
- Magas fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt nagyon egészséges és nincsenek kellemetlen hatásai, mint a tehéntejnek. Egészségetekre! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése