2015. szeptember 14., hétfő

Szezámmagos rántott hús rizi-bizivel és uborkasalátával



Hozzávalók:

Rántott hús:
  • 50 dkg filézett sertéskaraj
  • olaj
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • szezámmag
Rizi-bizi:
  • 1 pohár rizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • margarin
  • olaj
  • őrölt fekete bors
Uborkasaláta:
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db csípős zöld paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 1 ek 15%-os ecet
  • 2 ek cukor
Elkészítés:
Az uborkát meghámozom, karikákra vágom, majd egy edénybe teszem. Karikázok mellé csípős paprikát és reszelek hozzá fokhagymát. 1 csapott kk sóval összekeverem és állni hagyom, míg minden el nem készül. Majd beleteszem az ecetet, cukrot és 5 ek hideg vizet és elkeverem.

A rizst megmosom, lecsepegtetem. Kevés olajon megpirítom, sóval ízesítem, majd forrásban lévő kétszeres vízzel felöntöm. Lefedem és ha beszívta a vizet, leveszem a tűzhelyről. Margarint olvasztok, beleteszem a mirelit zöldborsót és sóval, borssal megszórom. Amikor elpárolgott a leve, hozzáadom a felkevert rizst, egy percig még együtt párolom és leveszem a tűzhelyről.

A húst felszeletelem, ha kell klopfolom, sóval megszórom. Lisztbe, felvert megsózott tojásba és szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatom, majd bő olajban kisütöm.

Tálalás:
A rizi-bizit a tányérra helyezem, a hússzeleteket mellé teszem. Kiszedem az uborkasalátát is és tejföllel meglocsolom.

Megjegyzések:
- A rántott húsra reszelt sajtot is szoktam néha tenni tálaláskor. Például füstölt Karavánt :-)
- Ha lazább húsra vágyom, csirkemellből vagy sertésszűzből csinálom.
- Egy jó nagy adag tartármártás is illik hozzá, ilyenkor a tejfölt kihagyom a salátáról.

Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Pazar!
    Alakul a technika is (fehéregyensúly és a derítés).

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a tippeket, ez már 2 lámpával készült :-)

    VálaszTörlés