2012. február 6., hétfő

Kakaós palacsinta csokiöntettel


Hozzávalók
Palacsintához:
  • 2 db tojás
  • 22 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 ek olaj vagy margarin
  • fél deci víz
  • 2 csipet só
  • 1 ek cukor
  • kakaópor
Csokiöntethez:
  • 10 dkg táblás Milka csoki
  • 2 dkg margarin
  • 1/2 dl tejszín

Elkészítés:
A tojásokat beleütöm egy keverőedénybe. Hozzáadom a lisztet, megsózom, cukrozom. Hozzáöntöm kb a tej felét, elkezdem keverni. Jó sűrű lesz, de legalább a csomók eltűnnek. Ha már csomómentes, hozzáadom a többi tejet keverés közben, illetve az olajat vagy az olvasztott margarint és a vizet. Készre keverés után kevés olajon kisütöm a palacsintákat.

A csokiöntethez vizet forralok, a tetejére egy edényt helyezek, amibe belehelyezem az összetört csokit, a margarint és a tejszínt. Folyamatosan kevergetve megvárom, míg felolvad a csoki, illetve egyneművé keveredik a többi hozzávalóval.

Tálalás:
Meghintem a palacsintát cukrozott kakaóporral vagy fahéjjal, feltekerem (jaj, nem háromszögbe, a vendéglők nagy részében csak a csúcsában van ilyenkor kakaó) és meglocsolom a forró csokival.

Megjegyzések:
- Ha lehet vason süssük, ne teflonon. És nekem sokkal finomabb kis olajjal sütni, mint csont szárazon. (Bár a tésztában is van már olaj, de azért a sütéshez is használok keveset)
- A tészta süthető azonnal, de ha várunk egy órát, esetleg egy napot, sokkal finomabb lesz a tésztája!
- Vigyázat, addiktív! :-) És rettentően kedélyjavító. :-)

Rántott csirkemáj rizibizivel, uborkasalátával


Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemáj
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • étolaj



Elkészítés:
A rizibizit és uborkasalátát a korábban leírt módon elkészítem. A csirkemájat jól megmosom hideg vízzel, levágom róla a felesleges részeket, megtisztítom. Lisztbe forgatom, majd a felvert tojásba és a zsemlemorzsába. Bő olajban kisütöm.

Tálalás:
A képen minden egy helyen van, de azért jobb szeretem, ha minden külön van tálalva. Csak nem akartam most sokat mosogatni :-) Tartármártás kötelező hozzá!

Megjegyzések:
- Ne sózzuk a májat, esetleg a tojásba rakhatunk egy csipettel. Ha sósabban szeretnénk, akkor evés előtt sózzuk inkább.
- Közepes lángon sütöm, inkább kicsit hosszabb ideig, hogy jól átsüljön a máj közepe is a panírban

Tonhalas tészta


Hozzávalók:
  • 30 dkg tészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 szelet bacon
  • 20 dkg kukorica
  • 10 dkg Rio Mare tonhal
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejszín
  • bors
  • bazsalikom
  • sajt

Elkészítés:
Elkezdem főzni a tésztát. Közben csíkokra vágott bacont izzasztok olívaolajon. Mikor már piros, a finomra vágott vöröshagymát hozzáteszem. Egy csipet sóval, borssal ízesítem és meghintem bazsalikommal. Mikor hagyma üvegesre párolódott, hozzáteszem a halat. 2-3 perc párolás után a kukoricát is pirítani kezdem, majd kb 5 perc párolás után beleöntöm a lecsepegtetett tésztát. Jól átkeverem, beleöntöm a tejszínt, ráreszelem a fokhagymát, még egy kicsit sózom, rottyantok rajta egyet és mehet a melegített tányérra.

Tálalás:
Meleg tányérra szedem (sütőben fél perc alatt felforrósodik). Tetejét gazdagon megszórom sajttal. Ha nagyon éhes vagyok, kanállal eszem, akkor nem kell játszanom a lepotyogó tésztákkal :-)

Megjegyzések:
- Mindig kétszer szedek :-)

2011. július 11., hétfő

Túrógombóc mézzel


Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg búzadara
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • tejföl
  • porcukor




Elkészítés:
A túrót villával összekeverem a búzadarával és a tojással. 15 percig állni hagyom, majd gombócokat formázok és forrásban lévő sós vízbe teszem. Megvárom míg feljönnek a víz tetejére a gombócok, 10 percet még főzöm, majd lecsepegtetem. Olajon zsemlemorzsát pirítok, csipet sóval ízesítem és a gombócokat megforgatom benne.

Tálalás:
Kiszedem a forró gombócokat a tányérra, megszórom kevés morzsával és meglocsolom hideg cukros tejföllel és mézet csorgatok a tetejére. Bringázás után (is) kiváló energiaforrás :-)

Megjegyzések:
- Nem baj, ha túl sok lett belőle, hidegen is kiválóan fogyasztható :-)

Hyvää ruokahaluaa!

2011. május 31., kedd

Sült hús gyümölcsmártással és grízzel

Hozzávalók:
Sült húshoz:
  • 40 dkg sertéskaraj
  • liszt
  • bors
  • olaj
Gyümölcsmártáshoz:
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 ek. liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 5 db. szegfűszeg
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. cukor
Grízhez:
  • 3 dl búzadara
  • 3 dl víz
  • olaj



Elkészítés:
Gyümölcsmártás
Edénybe beleöntöm a meggybefőttet, hozzáadom a sót, fahéjat, szegfűszeget. Ha felforrt, habarást készítek a tejfölből és a lisztből, vízzel hígítom kicsit és a gyümölcshöz adom. Pár percig hagyom újra forrni, majd félreteszem és hozzákeverem a cukrot.

Sült hús:
A húst szeletelem, sózom, borsozom és lisztbe forgatom. Forró olajon pirosra pirítom.

Gríz:
Edényben a grízt olajon megpirítom, majd forrásban lévő vízzel óvatosan felengedem és megsózom. Ha beszívta a vizet, még pirítom egy rövid ideig, hogy laza állagot kapjon.

Tálalás:
Tányérra kiszedem a grízt, mellé teszem a húst és nyakon öntöm rengeteg mártással. Isteni! :-)

Megjegyzések:
- A gyümölcsmártásba lehet friss citrom levét is tenni, ha nem lenne elég savanyú, a húshoz jól fog illeni.

Jó étvágyat hozzá!

2010. december 18., szombat

Hamis hagymás rostélyos :-)


Hozzávalók:
Húshoz:
  • 40 dkg sertés tarja
  • mustár
  • olaj
  • őrölt fekete bors
Hagymához:
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • liszt
  • olaj

Elkészítés:
A húst felszeletelem, mustár és őrölt fekete bors keverékével alaposan bekenem és legalább negyed órát állni hagyom. Olajat hevítek és a hús mindkét oldalát pirosra pirítom.

A hagymát könnyes szemmel félbevágom és vékonyan leszeletelem. Szétszedem, hogy ne legyen összetapadva. A hagymát bő olajban kell sütni, tehát ehhez mérten kezdem hevíteni az olajat. Közben a hagymát megsózom és lisztbe forgatom, majd egy szűrőn keresztül a felesleges lisztet lerázom róla. Beledobok egy darabot az olajba és ha azonnal pezseg, akkor egy nagy marékkal utána küldök. Elkeverem, hogy az olaj mindenhol érje a hagymát. Kb 2-3 percig sütöm, majd kiszedem és lecsepegtetem. Azonnal tálalom!

Tálalás:
Most rizs lesz a köret, mellé teszem a húst, kicsit megsózom és mivel hideg van kint, sok hagymával betakarom.

Megjegyzések:
- A húst szoktam 1 napig is állni hagyni, a páctól nagyon finom laza lesz. De ha olajat is öntök rá és úgy teszem a hűtőbe, akkor 3 nap alatt nagyon zamatossá érlelődik.
- Mindig csak annyi hagymát lisztezek és sózok, amennyit egy adagra ki tudok sütni.
- A hagyma fontos, hogy forró olajba kerüljön, ha elázik, nagyon nehéz étel lesz belőle és csak a pálinka segíthet a további jó közérzeten

Jó étvágyat :-)

2010. november 25., csütörtök

Borsófőzelék és fasírt

Hozzávalók:
Fasírt:
  • 1/2 kg sertés+marha darált hús
  • 5 dkg szeletelt bacon
  • 1 fej vöröhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • morzsolt majoránna
  • őrölt fekete bors
Borsófőzelék:
  • 40 dkg zöldborsó
  • 4 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 db húsleveskocka
  • margarin
  • étolaj




Elkészítés:
A fasírthoz a darált húst egy edénybe teszem és hozzákeverem az apróra vágott bacont, reszelek bele fokhagymát. Forró olajon vöröshagymát üvegesre pirítok és kihűlés után a húshoz teszem. A zsömlét vízbe áztatom, majd kinyomkodva szintén a húshoz teszem a tojás kíséretében. Sóval, borssal és majoránnával ízesítem. Fakanállal jól összekeverem, hogy egynemű masszát kapjak.

Lapos pogácsákat formázok, zsemlemorzsába forgatom és bő forró olajban kisütöm.

Egy lábasban olajat és margarint forrósítok és a zöldborsót megpárolom rajta. Kevés sóval ízesítem.

Ismét olajat forrósítok és a lisztet megpirítom , de úgy, hogy még világos maradjon. Felengedem 3 dl hideg víz és a tej keverékével, jól elkeverem, hozzáadom a húsleveskockát és a cukrot. Felforralom és pár percig rotyogtatom, majd a zöldborsót hozzáadom. Pár perc főzés után leveszem a tűzhelyről.

Tálalás:
Ha nem ettem meg sütés közben az összes fasírtot, akkor a maradékot kiteszem tányérba, majd a főzeléket tányérba szedem.

Megjegyzések:
- A fasírt közepébe jó lett volna tenni 1-1 rokfort sajt kockát, de sajnos nem kaptam a boltban, legközelebb nem hagyom ki.

Jó étvágyat! :-)

2010. november 1., hétfő

Gyümölcsleves


Hozzávalók:
  • 1 üveg meggybefőtt (35 dkg meggy)
  • 12 dkg 20%-os tejföl
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. liszt
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • tejszín


Elkészítés:
A meggybefőttet egy edénybe öntöm, majd felteszem a tűzhelyre. Beleteszem a fahéjat, szegfűszeget és egy nagy csipet sót, majd lefedem.

Tejfölös habarást készítek. Egy kisebb edénybe beleteszem a tejfölt, elkezdem keverni egy habverővel, majd belekeverem a lisztet. Miután csomómentes, lassan hozzáöntök 3 dl vizet. A kész habarást az addigra már forrásban lévő leveshez öntöm. Elkeverem, majd további 8 dl vízzel felöntöm és újra elkeverem. Néhány kevergetéssel felforralom és pár percig lassú tűzön forrásban hagyom.

Elzárom a tűzhelyet és hideg vízbe teszem a levest. 10 perc hűlés után a hideg vizet lecserélem, majd további 10 percet hűtöm. Közben hozzákeverem a cukrot és kiszedem a szegfűszeget (és a fahéjat, ha egészben volt).

Tálalás:
Frissen az igazi, de hűtőben lehűtve később is fenséges. A levest tányérba szedem és tejszínt csepegtetek rá (jó sokat).

Megjegyzések:
- Lehet próbálkozni más üveges gyümölcsökkel is, pl vegyes, alma, cseresznye. Figyeljünk a cukrozásra, nehogy túl édes legyen és daraboljuk fel a nagyobb gyümölcsöket.
- Egy tányér hűs gyümölcsleves mindig jól eshet, nehéz étkezés után (nem azonnal), késő esti vacsorára. Reggelire is jó ötlet, pótolja a folyadékhiányt és energiát ad a nap elkezdéséhez.

2010. október 27., szerda

Paradicsomos tészta


Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg tészta
  • 10 dkg bacon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • füstölt Karaván sajt
  • morzsolt oregánó
  • őrölt fekete bors
  • cukor
  • olaj


Elkészítés:
Teszek fel annyi vizet forrni, hogy a paradicsomok el tudjanak merülni benne. Amikor forr, leveszem a tűzhelyről, beleteszem a megmosott paradicsomokat és 2 percig fedő alatt állni hagyom. Utána leöntöm a vizet róla, várok pár percet, hogy kihűljön és meghámozom, 4 részre vágom, zöld részétől megfosztom.

Olajon kockára vágott bacont pirítok, majd ha pirosra sült, hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát. Mikor szép aranysárga színt kap, őrölök rá fekete borsot és meghintem morzsolt oregánóval. Néhányat keverek rajta és ráteszem a paradicsomdarabokat. Lefedem és néhány kevergetéssel 10 percig párolom. Ekkor már elég puha lesz ahhoz, hogy a bot mixerrel pépesíteni lehessen. Pépesítés után kevés sót és egy kanál cukrot teszek bele, majd 20-30 perc alatt sűrű szósszá rotyogtatom. Az utolsó 5 percben a fokhagymát is belereszelem.

A szósz készítése közben a tésztát sós vízben megfőzöm pár csepp olajjal, majd hidegvízzel leöblítem és lecsöpögtetetem. Tálalás előtt kevés forró olajon átforgatom.

Tálalás:
Kiszedem a forró tésztát a tányérra és merek rá rengeteg paradicsomszószt, majd egy marék reszelt sajttal ellenállhatatlanná teszem.

Megjegyzések:
- Szárított erős paprikát is teszek a szószba még turmixolás előtt. Az erős paprika jó hatással van a hangulatunkra!
- A bacon a turmixolás miatt teljesen szétoszlik a szószban, amitől folyamatosan érezhetjük az ízét minden falatban. Ha szeretnénk kocka formájában meghagyni, turmixolás után tegyük bele szintén megsütve.
- Karaván sajt mániás vagyok, de természetesen a parmezán sajt is tökéletesen illik az ételhez
- Pár csepp olivaolajat szoktam csepegtetni a szószra, amikor a tányéron van. Főleg mert finom, másrészt erősíti az izomsejteket. :-)

Jó étvágyat!

2010. október 20., szerda

Diós tészta


Hozzávalók

  • 30 dkg tészta
  • 10 dkg darált dió
  • porcukor
  • olaj


Elkészítés
A tésztát sós vízben megfőzöm pár csepp olajjal. Utána leszűröm, hideg vízzel lehűtöm. Kevés olajat felforrósítok és a lecsepegtetett tésztát átmelegítem rajta gyakori kevergetéssel. Amikor már erősen serceg és lehúzva a tűzhelyről feltör belőle a gőz, akkor elkészült.

Tálalás
A tésztát tányérra szedem, frissen darált dióval majd porcukorral meghintem. Meghintem? Rengeteget ráöntök :-)

Megjegyzések
- Teljesen más olajon átfuttatott tésztával enni, mint simán csak főttel. Megéri az a plusz 1-2 perc.
- Olaj helyett margarint is szoktam használni, még gazdagabbá teszi az ízeket.
- A Dejó nem az igazi, a frissen darált dió való hozzá szerintem. Szerencsére itt mindig kapni a piacon.

Jó étvágyat!