2015. július 20., hétfő

Ujjbenyomós süti (thumbprint cookie)


Hozzávalók:
  • 175g fehérliszt
  • 3 csipet tengeri só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 180gr mogyoróvaj
  • 110g teavaj
  • 120gr kristálycukor + a  forgatáshoz
  • 1 db tojás
  • ízlés szerint lekvár


Elkészítés:
Összekeverem a lisztet, sót és a szódabikarbónát. Másik keverőtálba beleteszem a mogyoróvajat és a vajjal elkezdem keverni. Mikor szép krémes lett, hozzáadom a cukrot is. Mikor a cukor is összeolvadt a krémmel, beleteszem a tojást, majd forgatok még rajta egy kicsit. Végül a lisztes keveréket is hozzáöntöm. Ettől egy sűrű, omlós masszát kapok, amit már nehéz keverni, főleg úszóedzés után. Amikor a liszt szépen elkeveredett, ping-pong labdányi golyókat készítek és kristálycukorban megforgatom, majd sütőpapíros tepsire helyezem őket. 180'C-on 6-7 percig sütöm, amíg elkezd egy kis színt kapni. Ezután kiveszem, kicsit várok, hogy lehűljön és kis mélyedéseket nyomok a közepükbe. Ettől picit lelapulnak és megrepednek. Nagyon guszta! Visszarakom a sütőbe újabb kb 6-7 percre, míg pirosra sül. Kiveszem és pihentetem, míg ki nem hűl. Lekvárt kanalazok a mélyedésekbe és párat gyorsan el is tűntetek. :) Jó étvágyat!

Tálalás:
Odáig nem jut el. :)

Megjegyzések:
- Szilvalekvár, eperlekvár vagy akár csokikrém, mogyorókrém is jó lehet hozzá. Nekem jobban bejött a szilvalekvár, mert az nem édesíti túl az amúgy is édes tésztát.
- Tejjel, kávéval, teával reggelire fantasztikus! :)

2015. február 16., hétfő

Marharagu Tűzköpővel


Hozzávalók
  • 80 dkg marhalábszár
  • Egy kisebb répa
  • 5 dkg bacon
  • Maréknyi póréhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 dl száraz vörösbor
  • Egy nagy csipet só
  • Egy nagy csipet bors
  • Egy nagy csipet durvára tört köménymag
  • 2 darab paradicsom
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 dl jó minőségű olaj
  • Tűzköpő tetszés szerint :)



Elkészítés
Nagyon egyszerű és nagyon finom! :) Kockára vágom a húst, hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprikát, répát és a bacont, majd jénai edénybe teszem. Hozzáadom a többi belevalót. Annyi borral felöntöm, hogy ellepje az egészet. Picit keverek rajta. Lefedem és beteszem sütőbe. Három órán át 1-es fokozaton omlósra párolom.

Tálalás
Szerintem nem jó körettel enni, önmagában szeretem. Kis tejfölös uborkasaláta viszont igen kellemessé teheti ezt a finom ételt.

Megjegyzések
Kaptam ajándékba Sárréti Chilifarm Tűzköpőt. Nagyon szeretem a termékeiket. Illő helye volt ebben a fenséges lakomában. :) Jó étvágyat!

2015. január 20., kedd

Vajkrém


Hozzávalók:
  • 2 nagy doboz joghurt (660gr)
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 nagy csipet só


Elkészítés:
A tejszínt és a joghurtot egy tálban összekeverem, közben hozzáadom a sót is. Előkészítek egy ruhadarabot, jól kiöblítem és kicsavarom. Beleöntöm a joghurtos krémet és elkötöm a tetejét egy csomóval. A csomó alatt átszúrom fakanállal és egy kancsóban "felakasztom". A só hatására a tejsavó kiválik. A batyu legyen elég magason, hogy ne érjen bele a kifolyt tejsavóba. Ha nincs elég hely, érdemes 1-2 óra múlva kiönteni a savót, nagy része ugyanis akkor fog kijönni belőle. 12 órán át hagyom lógni, majd átrakom egy tálkába és fogyasztható is.

Tálalás:
Lehet kalácsra vagy pirítósra tenni, illetve lehet ízesíteni snidlinggel, fokhagymával, vagy amivel csak szeretnénk. Én főtt tojáshoz is teszek egy hatalmas kanállal, nagyon finom tojáskrém lesz belőle.

Megjegyzések:
Ebből sosem elég, kiváló reggeli tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével. Jó étvágyat! :)

2012. június 23., szombat

Sült oldalas


Hozzávalók:
  • Sertés oldalas
  • 4 fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál répa
  • bors
  • majoránna




Elkészítés:
Az oldalast jól megmosom hideg vízben, felszeletelem és tepsibe teszem. Szeletelek mellé vöröshagymát. A fokhagymát is hozzáteszem félbevágva. Sózom, borsozom és majoránnával ízesítem. Jól összekeverem és letakarva a sütőbe teszem, 180-200 fokon párolom 70 percig. Utána leveszem a fedelét és még 20-30 percig sütöm, vigyázva, hogy mindig legyen alatta egy kevés folyadék. Sütés közben saját zsírjával párszor meglocsolom.

Tálalás:
Kiteszem tányérra és gyorsan megeszem, míg jönnek a többiek :-) Hmmm, milyen omlós...

Megjegyzések:
- Sütésnél szójaszósszal is meg szoktam néha locsolni. Finom édeskés lesz tőle a hús és még omlósabb.
- Aki még édesebben szereti, mézzel is meglocsolhatja sütésnél.
- Bár nagyon finom, de nehéz étel, így jól esik hozzá egy nagy adag friss uborkasaláta és még az elején egy finom pálinka :-)

Egészségünkre! :-)

Hideg tésztasaláta


Hozzávalók:
  • 25 dkg száraztészta
  • 2-3 dl tartármártás
  • Morzsolt oregánó
  • Olíva olaj
Ízlés szerint:
  • Vöröshagyma
  • Bacon
  • Kukorica
  • Pulykamell sonka
  • Füstölt sajt

Elkészítés:
Felteszem főzni a tésztát. Közben kevés olívaolajon kockára vágott bacont ropogósra sütök, hozzáadom az apróra vágott hagymát, 1-2 percig nagy lángon összesütöm, majd hozzáadom a kukoricát és az oregánót is Mikor már pirulni kezdenek, leveszem a tűzhelyről és lehűtöm. Összekeverem a kockára vágott sajttal, tartármártással és a hideg vízzel lehűtött, lecsepegtetett tésztával.

Tálalás:
Friss paradicsommal együtt tálalom.

Megjegyzések:
- Nagyon hasonlít ez az étel a tejszínes tésztához. De amiért mégis szeretem, hogy bármikor lehet enni belőle, nem kell megmelegíteni vagy más előkészületet tenni. Csak felszeletelek egy paradicsomot és már újból ehetem is :-)

2012. február 6., hétfő

Kakaós palacsinta csokiöntettel


Hozzávalók
Palacsintához:
  • 2 db tojás
  • 22 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 ek olaj vagy margarin
  • fél deci víz
  • 2 csipet só
  • 1 ek cukor
  • kakaópor
Csokiöntethez:
  • 10 dkg táblás Milka csoki
  • 2 dkg margarin
  • 1/2 dl tejszín

Elkészítés:
A tojásokat beleütöm egy keverőedénybe. Hozzáadom a lisztet, megsózom, cukrozom. Hozzáöntöm kb a tej felét, elkezdem keverni. Jó sűrű lesz, de legalább a csomók eltűnnek. Ha már csomómentes, hozzáadom a többi tejet keverés közben, illetve az olajat vagy az olvasztott margarint és a vizet. Készre keverés után kevés olajon kisütöm a palacsintákat.

A csokiöntethez vizet forralok, a tetejére egy edényt helyezek, amibe belehelyezem az összetört csokit, a margarint és a tejszínt. Folyamatosan kevergetve megvárom, míg felolvad a csoki, illetve egyneművé keveredik a többi hozzávalóval.

Tálalás:
Meghintem a palacsintát cukrozott kakaóporral vagy fahéjjal, feltekerem (jaj, nem háromszögbe, a vendéglők nagy részében csak a csúcsában van ilyenkor kakaó) és meglocsolom a forró csokival.

Megjegyzések:
- Ha lehet vason süssük, ne teflonon. És nekem sokkal finomabb kis olajjal sütni, mint csont szárazon. (Bár a tésztában is van már olaj, de azért a sütéshez is használok keveset)
- A tészta süthető azonnal, de ha várunk egy órát, esetleg egy napot, sokkal finomabb lesz a tésztája!
- Vigyázat, addiktív! :-) És rettentően kedélyjavító. :-)

Rántott csirkemáj rizibizivel, uborkasalátával


Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemáj
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • étolaj



Elkészítés:
A rizibizit és uborkasalátát a korábban leírt módon elkészítem. A csirkemájat jól megmosom hideg vízzel, levágom róla a felesleges részeket, megtisztítom. Lisztbe forgatom, majd a felvert tojásba és a zsemlemorzsába. Bő olajban kisütöm.

Tálalás:
A képen minden egy helyen van, de azért jobb szeretem, ha minden külön van tálalva. Csak nem akartam most sokat mosogatni :-) Tartármártás kötelező hozzá!

Megjegyzések:
- Ne sózzuk a májat, esetleg a tojásba rakhatunk egy csipettel. Ha sósabban szeretnénk, akkor evés előtt sózzuk inkább.
- Közepes lángon sütöm, inkább kicsit hosszabb ideig, hogy jól átsüljön a máj közepe is a panírban

Tonhalas tészta


Hozzávalók:
  • 30 dkg tészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 szelet bacon
  • 20 dkg kukorica
  • 10 dkg Rio Mare tonhal
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejszín
  • bors
  • bazsalikom
  • sajt

Elkészítés:
Elkezdem főzni a tésztát. Közben csíkokra vágott bacont izzasztok olívaolajon. Mikor már piros, a finomra vágott vöröshagymát hozzáteszem. Egy csipet sóval, borssal ízesítem és meghintem bazsalikommal. Mikor hagyma üvegesre párolódott, hozzáteszem a halat. 2-3 perc párolás után a kukoricát is pirítani kezdem, majd kb 5 perc párolás után beleöntöm a lecsepegtetett tésztát. Jól átkeverem, beleöntöm a tejszínt, ráreszelem a fokhagymát, még egy kicsit sózom, rottyantok rajta egyet és mehet a melegített tányérra.

Tálalás:
Meleg tányérra szedem (sütőben fél perc alatt felforrósodik). Tetejét gazdagon megszórom sajttal. Ha nagyon éhes vagyok, kanállal eszem, akkor nem kell játszanom a lepotyogó tésztákkal :-)

Megjegyzések:
- Mindig kétszer szedek :-)

2011. július 11., hétfő

Túrógombóc mézzel


Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg búzadara
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • tejföl
  • porcukor




Elkészítés:
A túrót villával összekeverem a búzadarával és a tojással. 15 percig állni hagyom, majd gombócokat formázok és forrásban lévő sós vízbe teszem. Megvárom míg feljönnek a víz tetejére a gombócok, 10 percet még főzöm, majd lecsepegtetem. Olajon zsemlemorzsát pirítok, csipet sóval ízesítem és a gombócokat megforgatom benne.

Tálalás:
Kiszedem a forró gombócokat a tányérra, megszórom kevés morzsával és meglocsolom hideg cukros tejföllel és mézet csorgatok a tetejére. Bringázás után (is) kiváló energiaforrás :-)

Megjegyzések:
- Nem baj, ha túl sok lett belőle, hidegen is kiválóan fogyasztható :-)

Hyvää ruokahaluaa!

2011. május 31., kedd

Sült hús gyümölcsmártással és grízzel

Hozzávalók:
Sült húshoz:
  • 40 dkg sertéskaraj
  • liszt
  • bors
  • olaj
Gyümölcsmártáshoz:
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 1 ek. liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 5 db. szegfűszeg
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. cukor
Grízhez:
  • 3 dl búzadara
  • 3 dl víz
  • olaj



Elkészítés:
Gyümölcsmártás
Edénybe beleöntöm a meggybefőttet, hozzáadom a sót, fahéjat, szegfűszeget. Ha felforrt, habarást készítek a tejfölből és a lisztből, vízzel hígítom kicsit és a gyümölcshöz adom. Pár percig hagyom újra forrni, majd félreteszem és hozzákeverem a cukrot.

Sült hús:
A húst szeletelem, sózom, borsozom és lisztbe forgatom. Forró olajon pirosra pirítom.

Gríz:
Edényben a grízt olajon megpirítom, majd forrásban lévő vízzel óvatosan felengedem és megsózom. Ha beszívta a vizet, még pirítom egy rövid ideig, hogy laza állagot kapjon.

Tálalás:
Tányérra kiszedem a grízt, mellé teszem a húst és nyakon öntöm rengeteg mártással. Isteni! :-)

Megjegyzések:
- A gyümölcsmártásba lehet friss citrom levét is tenni, ha nem lenne elég savanyú, a húshoz jól fog illeni.

Jó étvágyat hozzá!